Naši članovi učestvovali u omladinskoj razmjeni “Sačuvajmo našu vodu”

Organizatori omladinske razmene Inženjeri zaštite životne sredine već 14 godina dovode mlade iz zemlje i inostranstva zahvaljujući podršci Erasmus plus programa Evropske komisije. Trideset mladih iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Litvanije i Srbije su se okupili kako bi razmenili svoja iskustva i stanje u kojima se nalaze vodni kapaciteti u njihovim zemljama.

Kroz zanimljive i interaktivne radionice su saznali dosta o stanju voda u drugim zemljama ali i više istraživali o svojim. Imali su prilike da čuju kako je nastala voda na zemlji, koliko je ima i koliko nam je dostupna za svakodnevnu upotrebu. Iako su klimatske promene prirodan fenomen, ljudski faktor i negativno delovanje na prirodu utiču na to da se brzina i intenzitet promena rapidno pojačavaju.

Mladi su razmenili iskustva o tome kakav je njihov uticaj na kvantitet i kvalitet voda, kao i to na koje načine mogu smanjiti svoj uticaj na životnu sredinu i potrošnju vode. Polazeći od malih svakodnevnih promena koje svi možemo napraviti dolazi do globalnog uticaja. Debate na temu da li je bitnije fokusirati se na klimatske promene ili zaštitu voda pokazali su njihovu usku povezanost kao i to da je teško odvojiti jedno od drugoga.

Selo Jazak koje leži na obroncima Fruške Gore bilo je mesto održavanja omladinske razmene „Sačuvajmo našu vodu“ koja je sprovedena u periodu od 6 do 15. septembra u centru za ruralni razvoj i primenjeno obrazovanje, CERUDA. Interesantno je kako se došlo na ideju da baš voda bude tema o kojoj se danima govorilo. Naime, ovo malo selo koje je nedavno dobilo epitet najlepšeg sela do 1000 stanovnika zapravo nema vodu za piće. U domove meštana stiže tehnička voda koju koriste za pranje i kupanje, ali za vodu za piće i spremanje hrane moraju otići do obližnjeg izvora koji je u privatnom vlasništvu. Ne bi bilo toliko neobično da se u selu ne nalazi fabrika za flaširanje vode koja svoje proizvode plasira po celoj Srbiji.

Učesnici su takođe imali priliku da posete Novi Sad koji ove godine nosi titulu omladinske prestonice Evrope i u prostorijama OPENS-a nauče nešto više o projektima koji se realizuju na polju mladih, kao i nešto više o Novom Sadu. Nakon toga, u Medija centru Vojvodine je organizovana konferencija za medije povodom omladinskog projekta „Sačuvajmo našu vodu“ na kojoj su se medijima obratili učesnici omladinske razmene i rekli nešto više o problemima sa vodom u svojim zemljama.

Osmog dana projekta učesnici omladinske razmene su bili u poseti fabrici za preradu i flaširanje vode u selu Jazak. Tu su se upoznali sa procesom proizvodnje flaširane vode, od njenog dolaska u fabriku, filtriranja, pripreme ambalaže i ceo proces dobijanja flaše kao i punjenje pakovanje i odlaganje u magacin.

Na kraju omladinske razmene učesnici su bili u mogućnosti da saznaju nešto više o youthpass-u odnosno o sertifikatu koji se dobija učestvovanjem u projektu u sklopu programa Erazmus + mladi u akciji, šta su to ključne veštine i kako ih iskoristiti prilikom zapošljavanja i u svakodnevnom životu. Puni utisaka i lepih trenutaka mladi su se vratili svojim svakodnevnim obavezama.

Izvor: Inženjeri zaštite životne sredine Novi Sad

Scroll to top