ĐURO BLANUŠA: Radimo na prepoznavanju kvaliteta i entuzijazma koji mladi imaju!

Gost posljednjeg online događaja ,,Kafa sa…” bio je generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana, Đuro Blanuša!

Ovim događajem zaokružili smo niz online razgovora u kojima smo imali priliku da razgovaramo sa stranim ambasadorima u BiH, a za sami kraj odlučili smo se za gosta koji najbolje može da ogovori na pitanja o prilikama za mlade kojima su namijenjeni naši programi!

Regionalna kancelarija za saradnju mladih Zapadnog Balkana međunarodna je i međuvladina organizacija koja služi kao mehanizam podrške saradnji mladih u regiji Zapadnog Balkana. Kao takva, svoj osnovni cilj vidi u uključivanju što većeg broja mladih ljudi u projekte i programe mobilnosti čime se nastoji raditi na izgradnji održivog i dugoročnog mira na ovim prostorima.

Kao priča koja svoj uzor ima u francusko – njemačkom partnerstvu, u samom početku doživjela je veliku podršku političkih aktera Zapadnog Balkana, a kako naš gost kaže na tom ,,pozitivnom talasu” se i dalje radi na dobrim programima i inicijativama.

“Ostali smo otvoreni i osigurali smo političku podršku! Insistiramo da saradnja opstane, ali u okolnostima u kakvim se nalazimo sve više razmišljamo i o alternativnim načinima za mobilnost uključujući virtuelnu mobilnost kao trend koji se pojavio sa dolaskom kroze izazvane virusom Korona”, kaže naš sagovornik.

Generalni sekretar RYCO (RAJKO – kako se ova organizacija kolokvijalno naziva) ističe da je osnovni zadatak kancelarije finansiranje kvalitetnih projekata iz oblasti saradnje mladih Zapadnog Balkana, ali da će se u buduće raditi više po pitanju kapaciteta organizacija koje treba da nose projekte i programe.

Nakon nekoliko krugova poziva za projekte, kako za NVO tako i za srednje škole, u planu je bio i naredni koji je za sada otkazan s obzirom na promjenu planova usljed krize u kojoj smo se zatekli. Ipak, ovo ne znači da poziva ove godine neće biti.

Bogatstvo je u velikom broju sjajnih mladih i talentovanih ljudi. Naši treneri i omladinski radnici priznati su i prepoznati na evropskom nivou!

Đuro Blanuša

Kao najveći izazov u radu i rukovođenju ovom kancelarijom, naš gost ističe balansiranje između omladinskog rada, politike i diplomatije jer je RYCO objedinio sve to.

“Mi za sebe mislimo da smo neko ko radi na podršci prije nego na konkretnom kreiranju politika. Naša suštinska misija je prepoznavanje kvaliteta i entuzijazma koju vi imate”, naglašava naš gost.

Na samom kraju ne želi da govori o stvarima na koje je najponosniji u dosadašnjem radu jer cijeni da o tome treba drugi da sude. Za sve mlade, omladinske radnike ali i nevladine organizacije ima poruku za kraj:

Ovo jeste predivan region, sa mnogo kvaliteta i pozivam vas da vjerujete u sebe i zajednički potencijal!

Đuro Blanuša
Scroll to top