Priručnik “Pjevaj za svoju dušu – Muzika za društvenu promjenu”

Priručnik „Pjevaj za svoju dušu – Muzika za društvenu promjenu“ je izrađen tokom 38. YEU Konvencije održane u ljeto 2019. godine u Bosni i Hercegovini (Banja Luka) i Sloveniji (Črnomelj), a domaćini su bili YEU članice Cerebra i MC BIT.

Vizija projekta „Pjevaj za svoju dušu – Muzika za promjenu“ bila je da inspiriše mlade ljude da rade na sebi i svom samoosnaživanju dok, u isto vrijeme, uče o drugima kroz muziku, pjevanje i interakcije sa drugim zajednicama sa ciljem promjene. Glavni cilj ovog projekta bio je osnaživanje mladih i donošenja zaključka da svako od nas, kao pojedinac, može doprinjeti društvenom razvoju na svoj način.
Ovaj projekat obuhvatao je dva važna aspekta razvoja mlade osobe:

  1. Lični: osnaživanje samopouzdanja i višedimenzionalnog identiteta mlade osobe kroz razvoj glasa i učenje o sebi kroz pjevanje.
  2. Društveni: interakcije sa „drugima“ (drugim kulturama, etničkim pripadnostima, porijeklima…), njihovo razumijevanje za interkulturalno učenje i potrebama zajedničkog života.
    U projektu „Pjevaj za svoju dušu – Muzika za društvenu promjenu“ težište je bilo na osnaživanju glasa mlade osobe.

Glas je sastavni dio čovjekovog bića, suštinski dio komunikacije koji se neprestano razvija. Biti u dodiru sa svojim istinskim glasom je nešto sa čim se mnogi ljudi suočavaju. Ponekad potcjenjujemo svoje vrijednosti. Kažu da je život proces učenja, a ipak imamo poteškoća u izražavanju svoje prave ličnosti.

Muzika je dio svih nas: omogućava nam povezivanje sa različitim kulturama, vaspitanjem i sa vlastitim glasom. Muzika nas približava drugima, ali i nama samima. Svi imamo jedinstven glas, ali smo često obeshrabreni da ga koristimo uz objašnjenje da nismo dovoljno talentovani, na primjer, za pjevanje.

Kao proizvod 38. Konvencije nastala su dva videa:

muzički pristup u neformalnom obrazovanju – https://www.youtube.com/watch?v=QLFlTw5-g0s&t=94s

pjesma koju su učesnici razvili tokom projekta – https://www.youtube.com/watch?v=r9RlvIJLciE

Projekat je podržala Evropska fondacija za mlade Vijeća Evrope.

Preuzeto sa: YEU International

Scroll to top