Obilazak institucija lokalne i republičke vlasti

U okviru programa praksi za učenike srednjih škola koji naša organizacija realizuje sa CIVITAS-om te u saradnji sa Ekonomskom školom Banja Luka organizovan je obilazak institucija lokalne i republičke vlasti.

Naši praktikanti uz pratnju članova Agencije CEREBRA dan su započeli obilaskom Narodne skupštine Republike Srpske gdje ih je ugostio predsjednik skupštinskog Odbora za pitanja djece, mladih i sporta Davor Šešić, te Marinko Dragišić član ovog Odbora. U predavanju se moglo čuti kojim pitanjima se Odbor bavi i kako rješava probleme ali i kako biti u prilici da se aktivnije uključi u rad Odbora i kao aktivista, srednjoškolac ili volonter te član neke od nevladinih organizacija. U diskusiji su ukrštena mišljenja o odlivu mozgova i budućnosti mladih na ovim prostorima, imidžu političara, načinu za pronalazak adekvatnog zaposlenja itd.

U nastavku programa posjetili smo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske gdje nas je ugostila pomoćnica ministrice za omladinu Branka Malešević sa saradnicima. Predstavljeni su programi koje Ministarstvo sufinansira ili finansira u toku godine a koji su namjenjeni mladima u Republici Srpskoj. Razgovarano je o volonterizmu i omladinskom aktivizmu, problemima koje mladi uočavaju u svom okruženju i potencijalnim rješenjima.

Na kraju programa upriličeno je predstavljanje Omladinske politike grada Banja Luka i razgovor sa samostalnim stručnim saradnikom za rad sa mladima u gradskoj upravi Grada Banja Luka, Davorom Strikom koji je govorio o svojim koracima i angažmanu i načinu na koji i drugi mladi ljudi mogu da budu uspješni u onome čime se bave. Istaknut je značaj sredstava koja se izdvajaju u budžetu grada za mlade i programima koji su na raspolaganju omladinskim organizacijama upisanim u registar grada ali i programima podrške mladima kroz jednokratnu novčanu pomoć fizičkim licima.

Posjeta Ministarstvu porodice, omladine i sporta
Razgovor sa samostalnim stručnim saradnikom za pitanja mladih u Gradskoj upravi
Scroll to top