Izaslanica generalnog sekretara UN za mlade u Banjoj Luci

U Domu omladine Banja Luka je održan sastanak Džajatme Vikramanajeke, specijalne izaslanice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mlade i predstavnika/ca organizacija koja se bave pitanjima mladih u Banjoj Luci.

Na sastanku se razgovaralo o mladima i izazovima sa kojima se mladi susreću u Bosni i Hercegovini, Domu omladine Banja Luka i programskim sadržajima koji se održavaju u istom. Takođe, bilo je riječi o saradnji i iskustvu organizacija sa Međunarodnom organizacijom za migracije IOM i projektima koji su bili podržani u sklopu BHRI programa.

“Razgovor sa predstavnicom za mlade koja dolazi sa svjetskog nivoa, kao što je to naša današnja gošća, je velika čast i predstavlja sjajnu priliku da se predstave rad i rezultati omladinskog sektora u Banjoj Luci i zemlji, a pri tome da se prenesu dodatne poruke i pozivi za nastavak saradnje lokalnih organizacija sa UN agencijama. Potreban je novi pristup mladima i radu sa mladima, pogotovo sada u doba korone, a i posle korone, gdje nam je potrebno još više saradnje i međusobne komunikacije.” – izjavio je Miloš Blagojević, koji je ispred Cerebre prisustvovao sastanku.

Vikramanajeke je angažovana aktivistkinja za razvoj mladih od svoje 13. godine u svojoj zemlji (Šri Lanka), a kasnije i na međunarodnom nivou. U ulozi specijalnog izaslanika za mlade radi na proširenju angažmana i zagovaračkih aktivnosti Ujedinjenih nacija za mlade na sva tri stuba održivog razvoja – ljudska prava, mir i bezbjednost. Uz njeno vodstvo, Ujedinjene nacije su po prvi put izradile sveobuhvatnu strategiju za mlade na globalnom nivou, a Odbor kojim ona predsjedava koordinira implementaciju te strategije u svim državama-članicama UN.

Ovo je njena prva posjeta BiH, u okviru koje se sastaje s ključnim institucijama i organizacijama koje rade na pitanju mladih u BiH.

1 Comment

  1. […] Preuzeto sa: CEREBRA NGO […]

Comments are closed.

Scroll to top