CEREBRA učestovala u omladinskoj razmjeni u Jermeniji

Naši predstavnici učestvovali u omladinskoj razmjeni koja se održala u Jerevenu (Jermenija) u periodu od 22. do 30. avgusta 2021. godine, a koju je organizovala organizacija Armenian Progressive Youth (APY) iz Jerevana. Projekat je podržan kroz program Erasmus+ Evropske Unije.

U omladinskoj razmjeni “Extremely Together Against Extremism” učestvovali mladi iz 8 država: Jermenija, Italija, Grčka, Kipar, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina, i ovaj događaj je za njih predstavljao zajedničko putovanje koji dolaze iz različitih društvenih okruženja, žive u različitim državama i donose različita životna iskustva.

Učesnici omladinske razmjene vjeruju da je interkulturalni dijalog najbolji odgovor na izazove radikalizma i ekstremizma. Zajedno sa iskustvenim učenjem i komunikacijom, dijalog je najbolji alat za deradikalizaciju i promociju tolerancije i prihvatanja.

Oni su imali priliku da diskutuju o konceptu interkulturalnog učenja i multikulturalizma, te kako mladi mogu izbjeći stvaranje većeg broj stereotipa. Takođe su učili o kulturalnoj raznolikosti Evrope i razmjenili ideje o multikulturalnim društvima. Na kraju same razmjene radili su na razvoju novih projekata koji će promovisati interkulturalni dijalog među različitim kulturama i zajednicama širom Evrope.

Ovo je bila prva omladinska razmjena u kojoj su učestvovali naši predstavnici. Trenutno, takoše u Armeniji, borave naši predstavnici koji učestvuju u drugoj razmjeni koju organizuju naši partneri iz Jerevana.

Scroll to top