Kampanja #EYID2021: Pazi na moj um #mindmymind

OTKRIJTE SVOJE UNUTRAŠNJE JA. GOVORI GLASNIJE.

Šta je Evropski dan informisanja mladih?

17. aprila, ERYICA, zajedno sa organizacijama članicama slavi Evropski dan informisanja mladih i rođendan ERYICA širom Evrope.

Evropski dan informisanja mladih posebna je prilika za podizanje svijesti o pravu mladih na pristup punim i pouzdanim informacijama i prepoznavanje rada omladinskih informativnih radnika.

EYID 2021

2020. je bila godina puna izazova. Čitav svijet je bio prisiljen da se prilagodi novoj stvarnosti u kojoj su online (internet) okupljanja, maske i socijalna distanca postali nova norma. Kompanije su prešle iz neposredne u rad na daljinu, škole su započele digitalnu transformaciju, a čini se da su putovanja bila posljednji prioritet na našoj listi. Značajne promjene dogodile su se mahnitim tempom. Promjene koje nisu ostavile prostora za adaptaciju; prostora da se bude svjestan situacije i s tim povezanih posljedica, što je dovelo do klime straha i neizvjesnosti.

Zbog situacije, mentalno zdravlje je postalo manje tabu, i sve više ponavljana tema razgovora u profesionalnoj i privatnoj sferi. Međutim, ima još mnogo toga da se uradi!

Zbog ovoga, kampanja EYID 2021 ima za cilj:

  • započeti diskusiju o pitanjima mentalnog zdravlja;
  • biti govornik koji će prekinuti stigmu mentalnog zdravlja među mladima;
  • normalizovati potrebu za traženjem podrške za emocionalno blagostanje;
  • dati glas mladim ljudima da se slobodno izraze;
  • pokazati profesionalnost, bliskost i iskustvo omladinskih informativnih radnika u pogledu podrške mentalnom zdravlju i blagostanju i pružanju alata i resursa za rješavanje bilo koje brige.

Ova kampanja je zajednički napor između informativnih službi za mlade i mladih. Podnaslov je jasan poziv na akciju za oboje:

Otkrijte svoju unutrašnjost: mladi moraju znati da je u redu da se ne osjećate dobro sve vrijeme. Trebali bi identifikovati različite emocije koje imaju tokom dana i otkriti najbolji način da iz toga izvuku maksimum.

Govorite glasnije: službe za informisanje mladih treba da budu siguran prostor za slobodno izražavanje mladih. Platforma za postavljanje bilo kakvih pitanja i ne osjećanje osude. Omladinski informativni radnici moraju biti u stanju da se nose sa svojim sumnjama i zahtjevima ili da im savjetuju gdje da zatraže stručnu pomoć.

Pratite kampanju na društvenim mrežama koja traje od 1. do 17. aprila i podijelite je sa svojom zajednicom! Koristite hashtagove #EYID2021 i #mindmymind ili nas označite na Facebooku, Instagramu i Tvitteru.

Više informacija o #EYID2021 možete pogledati na sljedećoj stranici www.eryica.org/eyid-2021

Scroll to top